Radonova deltok på den internasjonale radonkonferansen i Krakow i slutten av mai. Årets radonkonferanse var den tredje og hadde temaet «Radon in the Environment». Arrangementet ble organisert av The Institute of Nuclear Physics IFJ-PAN i Krakow.
I løpet av konferansen ble det presentert en rekke forskningsprosjekter og nye løsninger som skal kunne redusere de skadelige effektene av radon. Av den grunn var også et av konferansens hovedtema det europeiske stråleverndirektivet BSS 59/2013/EURATOM. Direktivet som ble innført i 2018 skal bidra til å beskytte mot farene som følger av eksponering for ionisert stråling.
EU prioriterer kvalitetsarbeidet
Radonovas José-Luis Gutiérrez Villanueva deltok i egenskap av sekretær for ERA (European Radon Association). Også Radonovas Tryggve Rönnqvist var med og holdt en presentasjon om temaet «Radon adsorption in detector holder plastic – a source to incorrect calibrations». Under konferansen presenterte Radonova også den siste versjonen av ATMOS – verdens mest følsomme radonsniffer.
– Konferansen i Krakow er en av de viktigste som gjennomføres i år. Her samles forskere og selskaper fra hele verden for å utveksle erfaringer. Derfor ble det også gjennomført en workshop med spesielt fokus på hvordan radonmålinger gjennomføres med høyest mulig sikkerhet og pålitelighet. Dessuten står kvalitetsaspektet ved radonmålinger svært høyt på agendaen i EU. På bakgrunn av dette vil Radonova, som verdens ledende radonlaboratorium, bidra med kunnskap og erfaring om hvordan man sikrer kvaliteten ved måling og analyse av radon, kommenterer José-Luis Gutiérrez Villanueva.
Risikoer med radon
Radon er en radioaktiv gass som dannes naturlig når stoffet Uran238 brytes ned. Radongassen brytes i sin tur ned til radondøtre. Radondøtre er radioaktive metallatomer som fester seg i luftveiene når vi puster inn luften. Når denne nedbrytningen skjer, avgis stråling fra radondøtrene som kan skade cellene i luftveier og lunger. I verste fall kan de forårsake kreft. Ifølge Verdens Helseorganisasjon, WHO, skyldes 3 % – 14 % av alle tilfeller av lungekreft radon, avhengig av hvor man bor, og WHO anbefaler en grenseverdi for radon på 100 Bq/m3.
Mer informasjon om radon og radonmåling finnes her»
Mer informasjon om årets radonkonferanse finnes her»