Skip to main content
0
AKKREDITERT

Radonmåling
i enebolig


Radtrak³® – Sporfilmer for nøyaktig måling av årsmiddelverdi i fyringssesongen

BESTILL HER
AKKREDITERT

Hurtig radonmåling
i enebolig


Rapidos® – Sporfilmer som gir resultat
i løpet av 10 dager.

BESTILL HER
DIGITAL

Elektronisk
radontiltak


RadonEye  – Hurtig og nøyaktig

BESTILL HER

Hvordan senker man radonnivået?

Radon kan ha én eller flere kilder, og det finnes derfor forskjellige metoder for å senke radonnivået. I enkelte tilfeller holder det med et lite tiltak for å senke nivået. Andre ganger må man kombinere flere ulike tiltak.

Dersom radonet kommer fra grunnen, kan det i visse tilfeller være nok å tette sprekker og andre utettheter i husets grunnmur. Dersom det ikke er nok, kan man skape et undertrykk under huset slik at jordluften ikke suges inn. Det finnes forskjellige metoder for dette, blant annet radonbrønn/-sug. Disse tiltakene kombineres eventuelt med utbedringer av ventilasjonen i bygget. Radonbrønn er trolig det vanligste tiltaket mot radon fra byggegrunnen. Dette er et anlegg som reduserer lufttrykket i grunnen slik at jordluft ikke suges inn. Ved hjelp av en vifte skapes det et undertrykk som suger luft fra ett eller flere punkter gjennom gulvet eller fra utsiden av bygningen.

Dersom du har behov for å senke radonnivået, bør du bruke en radonkonsulent som kan identifisere hvor radonet kommer fra og deretter foreslå hvilket tiltak som er best.

Hva koster det å gjøre tiltak mot for høyt radonnivå?

Å redusere et for høyt radonnivå koster i gjennomsnitt mellom 30 000 og 50 000 kroner. I forhold til husets verdi er det i de fleste tilfeller en lav kostnad. Det er også en billig forsikring mot lungekreft forårsaket av radon.