Skip to main content
0

Hvordan måler man radon?

By 2018-09-14september 8th, 2020Enebolig, Radonmåling

Radon er en såkalt edelgass, og dessuten er den radioaktiv. Det betyr at den avgir stråling som er ioniserende. Dersom mennesker utsettes for mye slik stråling på arbeidsplassen eller i hjemmet, kan det føre til celleskader og dermed kreft. Det er anslått at opptil 14 % av alle tilfeller av lungekreft i verden i hovedsak skyldes radon.

Radon kommer fra bakken

Radon forekommer naturlig i bakken når det kommer fra uran som brytes ned. Radon påvirker for det meste hus som har kjeller, eller som på andre måter er direkte forbundet med bakken.

Radon måles med sporfilmer

Vanligvis måles radon ved hjelp av såkalte sporfilmer. Dette er små bokser som man plasserer forskjellige steder i hjemmet eller på arbeidsplassen i en viss tid, for å finne radonverdiene i de aktuelle rommene.

Dette gjøres best ved å plassere sporfilmer i rom man oppholder seg mye i, for eksempel et soverom eller en stue.

Hurtigmåling eller langvarig måling

Det finnes to forskjellige typer sporfilmer som kan brukes til radonmåling. Den første av disse er sporfilmer for langtidsmåling, noe de fleste er kjent med. Gjennom en såkalt langtidsmåling får man et årsgjennomsnitt av radoninnholdet i inneluften. Radon skal helst måles på vinteren. Det trekker mest radonholdig luft inn fra grunnen når det er kaldest ute. I tillegg er det da man lufter minst. Langtidsmålinger tar cirka to til tre måneder, og alt du trenger å gjøre, er å legge ut sporfilmene og la dem ligge i ro i hele perioden før du leverer dem tilbake.

Hvis man ikke har tid til rådighet for en langtidsmåling, kan man bruke sporfilmer som gir en hurtigmåling. Slike sporfilmer viser ikke gjennomsnittlig radonmengde for ett år, men kan gi et øyeblikksbilde av hvor utsatt huset eller boligen er for radon. De passer til for de som ønsker å kjøpe et hus eller en annen eiendom. Hurtigmålinger tar opptil 10 døgn og kan utføres når som helst på året.

Etter målingen

Når tidsperioden for de valgte sporfimene er over, sender man rett og slett inn sporfilmene. Så får man tilbake en full rapport om resultatene. Dette tar det som regel bare noen uker å få tilsendt.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.