Skip to main content
0

Hvorfor forekommer det radon i boliger, og hvor kommer det fra?

By 2018-07-24september 8th, 2020Radonmåling

Når man eier eller skal kjøpe et hus, snakkes det ofte om radonverdier og at man må kartlegge dette av helsemessige grunner. Men hvor kommer radon fra?

Radon er en gass som forekommer naturlig i bakken og grunnfjellet. Det er en såkalt edelgass og et grunnstoff med kjemisk symbol Rn og atomnummer 86 i grunnstoffenes periodesystem. Det som gjør at radon ikke er bra for helsen, er at stoffet er radioaktivt. At det er radioaktivt betyr at stoffet avgir stråling, nærmere bestemt ioniserende stråling som påvirker biologiske systemer. Grunnstoffet radon er en del av en nedbrytningskjede der også grunnstoffene uran og radium (som også er radioaktive) inngår.

Den ioniserende strålingen kan skade celler, forårsake celledød og ødelegge DNA-molekyler i kroppen, noe som kan føre til mutasjoner og dermed kreft. Særlig lungekreft er en kreftform som kan stamme fra radonstråling.

Hvor kommer radon fra i boliger?

Radon kommer opprinnelig fra uran og radium, som forekommer naturlig i grunnfjellet. Hvis man bygger et hus på slik jord, og særlig hvis huset har kjeller, kan man få problemer med radon. Bygningsdelene som er i kontakt med bakken, kan slippe inn radon fra omgivelsene gjennom luftlekkasjer.

Undersøkelser og målinger

Det er lett å måle og utrede boligen for radon. Et radonlaboratorium kan bidra ved å levere målingsbokser for radon. Disse er enkle å plassere i rommene du ønsker å måle radon i. Målingen bør skje over noen måneder, og deretter sendes radonboksene til laboratoriet for analyser. Til slutt får man en radonverdi for hvert rom. Terskelverdien for radon er i dag 100 Bq/m³ i bolighus. Hvis det er høyere enn dette, bør man gjennomføre en radonsanering.

Bestill radonmåling fra Nordens ledende uavhengige laboratorium.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.