Skip to main content
0

Nytt dashbord for SPIRIT radonsensor

Med Radonovas dashbord for den nyutviklede SPIRIT radonsensor kan du over tid følge med på radonnivåene i en bygning. Enten det er gjort radontiltak eller ikke, kan løsningen gi sikkerhet for at nivåene holder seg stabilt lave uten at ventilasjonen bruker unødvendig mye energi. Sensoren er i hovedsak rettet mot skoler, barnehager og andre arbeidsplasser.

I bygninger med tidsstyrt ventilasjon kan radonnivået variere mye avhengig av om ventilasjonen er på eller av. Normalt er radonnivået betydelig lavere når ventilasjonen er på. Ettersom ventilasjonsanlegg er utformet ulikt, kan det variere hvor lang tid det tar å få radonverdiene ned til et akseptabelt nivå. Dette skal alltid dokumenteres i tråd med DSAs måleprosedyre. Da må det benyttes utstyr med tilstrekkelig god responstid til å fange opp raske endringer, f.eks. med SPIRIT radonlogger eller SPIRIT radonsensor.

Med SPIRIT radonsensor er man i tillegg sikret kontinuerlig måling og god oversikt over radonnivået, slik at det er enklere å holde radonnivået i brukstiden under gjeldende anbefalinger og grenseverdier.

– Alt vi gjør har som mål å tilby flere mennesker et trygt innemiljø. Med vårt nye dashbord og SPIRIT radonsensor har vi tatt enda et steg mot å forenkle og effektivisere arbeidet med radonreduserende tiltak. Å kunne visualisere radonsituasjonen og optimalisere ventilasjonen er av stor interesse både med tanke på folks helse og for driften av bygninger, sier Johan Olsson, Radonovas spesialist på måling på arbeidsplasser.
– Dersom radonnivået skulle stige, kan man nå tydeligere finne årsaken, som for eksempel kan være oppussing eller endringer på ventilasjonen. På den måten vil du ikke bli overrasket neste gang en langtidsmåling gjennomføres. Det gjør også at man lettere unngår å bruke unødvendig tid og penger på dyre radontiltak. Nå blir det lettere å spore årsaken til endringen i radonnivået og å sikre lave radonnivåer i lokalene over tid, fortsetter Johan Olsson.

Ved å bruke Radonovas dashbord kan du selv legge inn og navngi målepunktene, samt velge hvilke parametere som skal vises. En SPIRIT-enhet kan legges til på flere ulike dashbord. Det gir full fleksibilitet til å styre hva som skal vises. Det er også enkelt å opprette tilgang til dashbordet via en nettlenke som ikke krever innlogging.

Slik kan radondata optimalisere ventilasjonen
For å kunne optimalisere ventilasjonen og styre når den skal slås på eller av, er det viktig at man måler med en radonsensor som kan reagere raskt på endringer i radonnivået. For å klare dette kreves en radonsensor av typen SPIRIT, der radonnivået er basert på mindre enn 40 minutters måling. Enklere radonsensorer som viser 12- eller 24-timers gjennomsnittsverdi er altså ikke tilstrekkelige for dette formålet.

– SPIRITs halvlederteknologi med høyspenning, samt at vi måler flere datterprodukter med ulike halveringstider, gjør det mulig å optimalisere ventilasjonen slik at radonnivået holdes på et akseptabelt nivå i arbeids- og skoletiden, samtidig som strømforbruket holdes nede, sier Olsson. En av fordelene er at man tydelig kan se hvordan ventilasjonen påvirker radonnivået når anlegget slås av og på. Radonovas API kommuniserer også radondata mellom sensorenheten og ventilasjonssystemet. SPIRIT er designet for å tilby akkurat den typen funksjonalitet. Den er også individuelt kalibrert, noe som er en forutsetning for å kunne vise riktige radonverdier.

For mer informasjon om radon og radonmåling besøk https://radonova.no

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.