Skip to main content
0

Seks trinn for et radonfritt miljø

By 2020-01-21september 8th, 2020Arbeidsplass, Radonmåling

Arbeidsgiveren har ansvar for at innemiljøet på arbeidsplassen er tilfredsstillende og ikke helsefarlig. Dermed er det også arbeidsgiveren som plikter å sørge for at det ikke er for mye radon i inneluften. Her følger seks trinn for å få et radonfritt arbeidsmiljø.

Trinn 1 – Langtidsmåling av radon

Innledningsvis bør man gjennomføre en langtidsmåling med sporfilm i 2 måneder. På den måten kommer man frem til en årsmiddelverdi. Arbeidstilsynet henviser til tiltaksgrensen på 100 Bq/m³ fra DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet). Her kan du lese om hvordan man måler radon på en arbeidsplass, og hvorfor du skal velge et akkreditert laboratorium.

Trinn 2 – Radonmåling på arbeidsplass

Dersom den innledende langtidsmålingen viser at det finnes områder på arbeidsplassen som overstiger et radonnivå på 100 Bq/m3, bør man foreta oppfølgende målinger innenfor normal arbeidstid. Dette for å få en vurdering av hvilke radonkonsentrasjoner personalet utsettes for i arbeidstiden samt få et bedre underlag for hvordan man eventuelt kan redusere radonnivået. Denne typen måling kan enten gjøres med instrumenter som logger radonnivået i spesifikke tidsintervaller eller med spesielt utformede sporfilmer. Les mer om de ulike metodene her.

Trinn 3 – Tiltak

Hvis det viser seg at det må gjennomføres radonreduserende tiltak, anbefaler vi å ta kontakt med en kvalifisert radonkonsulent som går gjennom måleresultatene og deretter foreslår ett eller flere tiltak for å senke radonnivået. På Norsk Radonforenings hjemmeside finner dere konsulenter som kan hjelpe.

Trinn 4 – Oppfølgingsmåling

Etter gjennomførte tiltak må det foretas oppfølgingsmålinger for å kontrollere hvor effektive tiltakene er, og at grenseverdien på 100 Bq/m3 ikke overstiges. I disse tilfellene anbefaler vi at man foretar en ny måling i arbeidstiden, slik det er beskrevet i trinn 2 ovenfor, og gjennomfører en ny langtidsmåling som beskrevet i trinn 1. Dette for å få en aktuell årsmiddelverdi på radonnivået.

Trinn 5 – Personbåren radonmåler

På enkelte arbeidsplasser kan man av ulke årsaker ikke redusere radonnivået under referanseverdien på 100 Bq/m3. I slike tilfeller må man gjøre en vurdering av hvilke nivåer personalet er utsatt for i løpet av den tiden de arbeider. Det kan gjøres ved å måle i arbeidstiden som beskrevet i trinn 2. Et annet alternativ er å la personalet bære radonmålere for å beregne den enkeltes radoneksponering. Her kan du lese mer om hvordan en slik persondosemåling foregår.

Trinn 6 – Radonfritt miljø

Det er godt kartlagt hvor farlig radon er. Radon er nest etter røyking den vanligste årsaken til at mennesker får lungekreft. I Norge anslår DSA at 300 mennesker rammes av lungekreft på grunn av radon hvert år. Det er derfor svært viktig å holde radonnivået så lavt som mulig, jo lavere desto bedre. Ved å følge de ulike trinnene ovenfor kan dere minimere radonnivået og sikre arbeidsmiljøet for de ansatte i virksomheten. I tillegg til å måle på arbeidsplassen er det også viktig at de ansatte måler i egen bolig.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.