Skip to main content
0

Veiledning til radonmåling på arbeidsplasser

By 2018-11-30september 8th, 2020Arbeidsplass, Nyheter, Radonmåling

I forbindelse med EUs stråleverndirektiv 2013/59/Euratom, som trådte i kraft i februar 2018, skal arbeidsgiveren være kjent med radonnivået på arbeidsplassen og iverksette nødvendige tiltak for å senke radonverdiene som overstiger de nasjonale tiltaksgrensene. I forbindelse med innføringen av det nye direktivet oppstår det ofte spørsmål om gjennomføring av radonmåling på arbeidsplassen.

Hvordan foretas radonmåling på arbeidsplasser, og hva bør man tenke på?

Egentlig er det lett å måle radon. Man bestiller sporfilmer, plasserer dem, registrerer data, samler inn boksene og sender dem til radonlaboratoriet, som sender en rapport via e-post eller gjør den tilgjengelig på nettet. Det finnes imidlertid flere aspekter å ta hensyn til, for eksempel spørsmålet om hvor mange sporfilmer som trengs for å få en pålitelig måling. Et annet spørsmål er hvordan arbeidet kan gjøres så effektivt som mulig. Siden den største kostnaden knyttet til radonmåling er tiden det tar å plassere sporfilmer samt registrere og samle dem inn igjen, kreves det en effektiv og sikker prosess i alle ledd.

Kravene man skal stille ved radonmåling på en arbeidsplass

For å være tidseffektiv og få en korrekt måling bør den som måler en arbeidsplass stille nedenstående krav til målelaboratoriet der man har kjøpt sporfilmer. Dette gjelder enten man gjør det selv eller bruker en ekstern konsulent. Målingen skal gjennomføres med sporfilmer fra et godkjent/akkreditert radonlaboratorium.

Sørg for at:

– laboratoriet er akkreditert i henhold til ISO 17025 for måling av radon i inneluft.
– laboratoriet leverer sporfilmer i lukket kammer. Åpne sporfilmer kan ikke benyttes på arbeidsplasser.
– leveringstiden for bokser er 2–3 dager fra bestilling.
– måleskjemaet kan leveres digital, enten via web eller som Excelfil.
– måleresultater kan leveres digitalt, enten via web eller som Excelfil der man kan filtrere målinger på for eksempel adresse, registernummer, ordremerking m.m.

Det er også viktig å gi personalet beskjed på forhånd om radonmålingen. Informasjonsmateriale angående radon og de planlagte målingene bør derfor distribueres før målingene startes. Det er også viktig å informere rengjøringspersonalet dersom denne tjenesten kjøpes inn eksternt. Sporfilmer skal plasseres på et sikkert sted, slik at de ikke kan flyttes eller på annen måte påvirkes under målingen (de kan for eksempel stripses fast).

Hvor mange sporfilmer trengs ved radonmåling på arbeidsplasser?

Ved radonmåling på arbeidsplasser anbefaler vi i Radonova at man følger retningslinjene som er fastsatt av IRMA (International Radon Measurement Association). Da oppfyller man også DSAs måleprosedyrer som Arbeidstilsynet henviser til. Fordelen med disse retningslinjene er i tillegg at man får gode prosedyrer som bidrar til å redusere tidsforbruket ved måleprosjekter. For eksempel er det viktig å unngå å måtte komme tilbake for å foreta ytterligere målinger på grunn av at man har brukt for få sporfilmer. Man får også en bedre oversikt over radonsituasjonen på arbeidsplassen og dermed en bedre kartlegging radoneksponeringen de ansatte utsettes for. Ved hjelp av retningslinjene fra IRMA er det mulig å beregne hvor mange sporfilmer som trengs.

Ved en radonmåling skal følgende lokaler måles:

  • Lokaler/rom som brukes regelmessig i mer enn fire timer per dag
  • Alle underjordiske lokaler/kjellerlokaler eller andre lokaler med risiko for inntrengning av radon, som kan brukes av en person mer enn 50 timer per år.
  • Samtlige aktuelle lokaler/rom på kjeller- og sokkelplan. For større lokaler skal det brukes minst én detektor per 150 m²
  • På høyere etasjeplan: Minst to detektorer samt minst én detektor per 250 m².

Hva skjer hvis man ligger over tiltaksgrensen?

Hvis det skulle vise seg at man havner over tiltaksgrensen, bør man i første omgang bestemme radonnivået i brukstiden. Det kan for eksempel gjøres ved å bruke Radonovas sporfilm Duotrak. Merk! Siden arbeidslokaler vanligvis ventileres mer i arbeidstiden, kan radonnivået i dette tidsrommet være lavere. Hvis arbeidsplassen fremdeles ligger over tiltaksgrensen, må man iverksette tiltak for å senke radonnivået. I slike tilfeller anbefales det imidlertid å kontakte en radonkonsulent som kan utrede hvor gassen kommer fra, og på bakgrunn av det foreslå egnede tiltak.

arbeidsplasser

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.