Skip to main content
0

Johan Olsson leder Radonovas arbeid med å måle radon på arbeidsplasser

By 2019-03-08september 8th, 2020Arbeidsplass, Nyheter, Radonmåling
arbeidsplasser

«Det er på høy tid å ta den nye strålevernloven for arbeidsplasser på alvor

Den nye strålevernforskriften trådte i kraft 1. juni 2018. Arbeidsgivere må nå ha kunnskap om radoninnholdet på arbeidsplassene våre. Som arbeidsgiver må man også iverksette relevante lovpålagte tiltak for å senke nivåer som overstiger den nasjonale grenseverdien på 200 bq/m³.

Johan Olsson i Radonova Laboratories er spesialist på målinger på arbeidsplass. Han beskriver hvordan han ser på arbeidet med å måle radon på arbeidsplasser.

Hva er ditt inntrykk etter loven begynte å gjelde?

Dessverre er det generelt lite kunnskap om radon. Jeg vil også si at en svært stor andel av landets arbeidsgivere ikke er klar over hva den nye loven innebærer. Det dreier seg i grunnen om et helsespørsmål, og derfor skal ikke medarbeidere utsettes for radonnivåer som overstiger grenseverdien. Nå har det snart gått et halvt år, og det er derfor god grunn til å si at det er på tide å ta loven på alvor.

Noe vi har lagt merke til er at når bedrifter kontakter oss og får beskrevet hvordan målingen gjennomføres, er responsen ofte: «så enkelt – dette burde vi ha gjort tidligere».

Å foreta en ordentlig måling av radon fra starten av gir både arbeidsgiver og arbeidstaker en trygghet i at de kjenner til radonnivåene på arbeidsplassen. Hvis man har gjort en korrekt måling og en verdi skulle overstige grenseverdien, blir det både enklere og mindre kostbart å iverksette de rette tiltakene.

Hvordan foretas radonmåling på arbeidsplasser, og hva bør man tenke på?

Egentlig er det lett å måle radon. Man bestiller radonbokser, plasserer dem, registrerer data, samler inn boksene og sender dem til radonlaboratoriet, som sender en rapport via e-post eller gjør den tilgjengelig på nettet. Det er imidlertid flere aspekter å ta hensyn til. For eksempel spørsmålet om hvor mange radonbokser som trengs for å få en pålitelig måling. Et annet spørsmål er hvordan arbeidet kan gjøres så effektivt som mulig. Den største kostnaden knyttet til radonmåling er tiden det tar å plassere boksene samt registrere og samle dem inn igjen. Dette er nødvendig for å få en effektiv og sikker prosess i alle ledd.

Et konkret eksempel på hvordan man kan arbeide rasjonelt er eiendomsselskap som foretar målinger for eksempel i kjøpesentre. Her gir det en merverdi for leietakerne hvis radonmålingen utføres i hvert butikklokale uten at de må foreta egne målinger. Dersom eiendomsselskapet gjennomfører målingen sammen med for eksempel Radonova, har man full kontroll og unngår å bli overrasket av for høye radonnivåer i enkelte lokaler på et senere tidspunkt.

Hvor mange radonbokser trengs ved radonmåling på arbeidsplasser?

Ved radonmåling på arbeidsplasser anbefaler vi å følge retningslinjene fra IRMA (International Radon Measurement Association). Da oppfyller man også de nasjonale kravene. Fordelen med disse retningslinjene er også at man får gode prosedyrer som bidrar til å redusere tidsbruken knyttet til måleprosjekter.

Finnes det noen vanlige misforståelser i forbindelse med målinger på arbeidsplassen?

En vanlig misforståelse er at det holder å måle hvert femte rom eller bruke én boks per 500 m³ i store lokaler. Dette er opplysninger fra strålingsmyndighetenes metodebeskrivelse, men her står det også at det skal foretas måling ved mistanke om høye radonnivåer, samt i rom som har eller grenser til f.eks. rørgjennomføringer, som kan innebære en risiko for høye radonnivåer. I prinsippet vil det si at måling bør gjennomføres i samtlige rom der ansatte oppholder seg i mer enn fire timer i uken.

Radonova er verdensledende innen radonmålinger. Beskriv hvorfor dere kommer til å bli ledende også på dette markedet?

Vi tilbyr sikre, godkjente målemetoder, og produktene våre tåler å være i offentlige miljøer. Vi har også markedets raskeste leveranse og korteste analysetider. Radonova har også satset mye på brukervennlighet, for eksempel er det enkelt for bedrifter som gjennomfører en radonmåling å registrere opplysninger om utplassering og dato for målingen. Analyseresultatet er også tilgjengelig i vår webapplikasjon. Vi har utarbeidet en rasjonell og sikker prosess i alle ledd der arbeidet og tidsbruken for en måling minimeres.

 

Les mer om radonmåling på arbeidsplassen her»

For mer informasjon om radonmåling på arbeidsplassen, ta kontakt med Johan Olsson, telefon: +46 (0)18-56 88 00, e-post: johan.olsson@radonova.com

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.