Skip to main content

Radonovas nye produksjonslinje er åpnet – gir økt kapasitet og leveringssikkerhet

By 2021-04-06Nyheter

For å kunne sette inn et ekstra gir og møte den internasjonale etterspørselen etter radonmålinger innviet Radonova i slutten av målesesongen en ny produksjonslinje i Uppsala. Den har kostet cirka 4 millioner kroner og innebærer at Radonova øker produksjonskapasiteten med cirka 300 prosent. For kundene innebærer den nye produksjonslinjen enda høyre leveringssikkerhet og kortere leveringstider. 

Den økte etterspørselen etter radonmåling skyldes flere faktorer, fra strengere lover og regler til økt kunnskap og bedre muligheter til effektiv gjennomføring av radonmålinger i stor skala. Radonova har også satset stort på digitalisering og rasjonalisering av prosessene sine, noe som har bidratt til mulighetene for å vokse.

– Med den nye produksjonslinjen legger vi oss i absolutt forkant når det gjelder å automatisere og rasjonalisere produksjonen av sporfilmer. Den nye robotcellen ble idriftsatt i forbindelse med lanseringen av sporfilmen Radtrak³® og har fungert veldig bra i den innledende fasen. Dette gir oss en svært stabil og sikker produksjonsprosess som både kommer kundene og Radonova til gode, sier Oscar Wärnerud, laboratoriesjef i Radonova Laboratories.

– 2020 var et helt spesielt år, og pandemien hadde en viss effekt også på virksomheten vår. På en del markeder med krav til bruk av eksternt sertifiserte konsulenter for utplassering av sporfilmer har mulighetene for å gjennomføre radonmålinger vært begrenset. Samtidig ser vi en stor internasjonal interesse for radonspørsmålet, som jo også handler om menneskers helse. Med det nye anlegget sikrer vi at vi kan matche den globale etterspørselen etter pålitelige radonmålinger, kommenterer Karl Nilsson, adm.dir. for Radonova Laboratories.

Hvorfor skal man måle radon?

I verden dør cirka 230 000 personer hvert år av lungekreft forårsaket av radon. Radongassen er en del av nedbrytningskjeden til grunnstoffet uran. Siden uran finnes på veldig mange steder i jordskorpen finner man også radon nesten over alt. Spesielt hardt rammet er områder med bergarter som alunskifer, granitt og gneis og/eller områder med kjølig klima. Det siste skyldes at radongassnivåene som regel kan bli høye i isolerte hus som varmes opp. For å vite radonnivået der man bor bør man alltid måle. De fleste land i verden krever målinger som gir en årsmiddelverdi, noe som vanligvis innebærer at sporfilmen skal måle lenger enn tre måneder.

Produksjonslinje

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.