Skip to main content
0

Økte radonnivåer kan forekomme på alle typer arbeidsplasser

En ny undersøkelse viser at det er små forskjeller i målte radonnivåer på ulike typer arbeidsplasser. Da verdens største radonlaboratorium Radonova gjennomførte målinger på cirka 10 000 arbeidsplasser i 2018–2020, viste det seg at forskjellene mellom kontor, industri, butikker og skoler er små. Unntaket gjelder arbeidsplasser under bakken, der radonnivåene som forventet har en tendens til å være høyere enn i andre typer lokaler. 

 – Vi vet fra før at andelen arbeidsplasser med økte verdier er forholdsvis høy. Det viser seg nå at det ikke på forhånd er mulig å si om risikoen med tanke på radonnivå er større i en viss type lokale eller i ulike etasjer. Unntaket er arbeidsplasser under bakken, men dem er det relativt få av, og som regel er radonspørsmålet allerede tatt tak i her, sier Radonova Laboratories tekniske sjef Tryggve Rönnqvist.

Hva er radon?

Radon er en radioaktiv gass som trenger inn fra byggegrunnen, og i noen tilfeller kommer fra byggematerialet. Avhengig av grunnen under huset og typen byggkonstruksjon kan det oppstå skadelige, høye konsentrasjoner av radon. Radon er en helserisiko som nest etter røyking er den vanligste årsaken til lungekreft. Globalt regner man at 230 000 mennesker rammes av lungekreft hvert år som følge av langvarig eksponering for radon.

arbeidsplasser

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.