Radonspørsmålet krever internasjonal samordning
IAEA arrangerte nylig en radon workshop i Sarajevo som et ledd i arbeidet med å forbedre samordningen. Og bidra til mer enhetlige prosesser for analyse og måling av radon. Svenske Radonovas José-Luis Gutiérrez Villanueva deltok som ekspert på radonmåling. José-Luis er blant Europas ledende eksperter på området, og vi har stilt ham noen spørsmål.
Hvorfor er en radon workshop av denne typen viktig?
Møtet er et viktig forum for deling og utveksling av studier og erfaringer fra de enkelte landene. Det er dessuten en viktig møteplass for landene som ikke er medlem av EU eller omfattes av EURATOM BSS, men i stedet er med i og omfattes av IAEA BSS. Dermed gir IAEAs workshop oss en god og bred plattform for kunnskapsutveksling.
På hvilken måte er det viktig å ha et internasjonalt perspektiv på radonspørsmålet?
Ved å belyse dette spørsmålet fra et globalt perspektiv kan man se forskjellene i hvordan ulike land håndterer problemet med radon. Til tross for at det finnes internasjonale retningslinjer og regelverk er det åpenbart at det er store forskjeller i arbeidet og forskjellige lands radonprogram. Et radon workshop møte av denne typen bidrar til kunnskapsutveksling og en felles forståelse av hvordan arbeidet skal kunne utføres på en best mulig måte. Denne gangen har vi fokusert spesielt på hvordan databaser og analyse av statistikk fra ulike undersøkelser kan brukes.
Hva vil du si er den største utfordringen om man ser på radon som et globalt problem?
En av de større utfordringene er hvordan vi kommuniserer i spørsmål om radon generelt og risikoer spesielt. Et eksempel er forskjellene i hvordan vi prioriterer og vurderer risikoområder. Her kan forskjellige land foreta forskjellige risikovurderinger og klassifiseringer til tross for at de geologiske forutsetningene i prinsippet er de samme.
José-Luis Gutiérrez Villanueva har jobbet med radonspørsmål de siste 15 årene. Han har en doktorgrad i temaet «Radon exposure in dwellings of lung cancer patients: case-control study» (U. Cantabria, 2016) og er blant annet ekspert på analyse av data og teknikker for radonmåling. Som sekretær i European Radon Association har José-Luis i tillegg omfattende erfaring med det internasjonale radonarbeidet.
IAEA er en forkortelse for International Atomic Energy Agency. BSS står for Basic Safety Standards.
Navnet på workshopen som ble gjennomført i Sarajevo 12.–14. juni 2018, var «Regional Workshop: on database and statistical analyses, harmonisation of protocols and procedures for the measurement of radon».
Flott artikkel. Kunne ikke skrevet mye bedre!