Skip to main content
0

Radon på arbeidsplassen: Leteng gjennomfører smidig måling

By 2020-11-10desember 2nd, 2020Nyheter

I EUs stråleverndirektiv påpekes det at radoneksponering ikke bare er et problem i boliger, men også på arbeidsplasser. Norge har ikke tatt dette direktivet inn i sitt lovverk, men Arbeidstilsynet har slått fast at norske arbeidsgivere er ansvarlig for at arbeidstakerne er vernet mot radoneksponering. Etter at Arbeidstilsynet oppdaterte sine krav og anbefalinger i 2018, har mange norske foretak gjenomført arbeidsplassmålinger. Blant disse finner vi Leteng AS, distributør av lyd-, bilde og IT-produkter.

Letengs administrerende direktør Odd Martinsen kommenterer her foretakets radonmåling på arbetsplassen.

– Vi var usikre på grunnen under våre lokaler og om bygningsmaterialene kunne påvirke radonnivået. Virksomheten i Oslo drives på drøye 1 300 kvadratmeter og ligger i en gammel betongfabrikk. Det føles derfor naturlig å få full kontroll i radonspørsmålet. Vi vil følgelig sikre oss mot å arbeide i et miljø der radon utgjør en helsefare.

Effktiv og enkel prosess

– Selve gjennomføringen gikk veldig smidig. Fra begynnelse til slutt fikk vi svært god hjelp fra Radonova. De hjalp oss å beregne antallet radondetektorer (sporfilmer) og har en god og effektiv prosess for foretak vil måle og analysere radonnivåene i sine lokaler. Etter målingen fikk vi også en tydelig og oversiktlig rapport som viser at vi ligger under anbefalt tiltaksgrense og arbeider i ”radontrygge” lokaler. Med tanke på hvor smidig vi kunne gjennomføre en sikker måling, er det ingen grunn til å vente. Det er enklere enn mange tror.

Kort om Arbeidstilsynets krav og anbefalinger

Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig, og dermed også for at arbeidstakerne er vernet mot radoneksponering. Arbeidsgiver må kartlegge farer og problemer i virksomheten, vurdere risikoen og ved behov utarbeide og iverksette tiltak for å redusere risikoen. Alle bygninger skal ha så lave radonnivåer som mulig. Anbefalt tiltaksgrensen er 100 Bq/m³. Maksgrensen som ikke skal overskrides er 200 Bq/m³. For fjellanlegg gjelder egne retningslinjer.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.