Radonova kjøpte tidligere i år Gammadatas instrument for radonmåling. Blant de instrumentene som har gjort Radonovas produktportefølje enda sterkere finner man MARKUS 10, et svært brukervennlig presisjonsinstrument som brukes til å fastslå radoninnholdet i jord. Det innebærer at det batteridrevne instrumentet er utviklet med spesielt fokus på enkelhet og pålitelighet. Her følger en presentasjon av jordradonmåleren MARKUS 10:
MARKUS 10 – oversiktlig betjening
MARKUS 10 0g den hule målesonden skal festes i bakken. Deretter startes målingen med et enkelt knappetrykk. Etter det pumpes jordluften gjennom sonden og inn i et målekammer som detekterer radondøtre (dvs. ladede isotoper som dannes ved nedbrytingen av radongass og er festet til partikler og aerosoler). Deretter vises resultatet av målingen i displayet etter 820 sekunder. For å hindre at det kommer vann inn i målekammeret, er instrumentet beskyttet med en vannlås.
Beskrivelse av måleprosessen
I den innledende målefasen pumpes jordluft opp gjennom et sonderør inn i målekammeret. Pumpetiden (ca. 30 sekunder) sikrer at kammeret fylles med jordgass. Dersom trykket i røret faller under en gitt verdi, stanser en trykksensor pumpen. Hvis det skjer, starter pumpen igjen når trykket stiger. Det innebærer at pumpens kjøretid alltid er den samme. På den måten blir resultatet at det alltid måles et fastsatt luftvolum.
Etter pumpefasen påbegynnes målefasen. Da aktiveres detektoren, og spenningen til målekammeret slås på. Deretter driver et elektrisk felt i kammeret de ladede radondøtrene mot detektoren. Deretter registrerer detektoren alfastrålingen fra radondøtrene. Detektorpulsene forsterkes og filtreres i en kanalanalysator som kun måler pulser fra den kortlevde radondatterisotopen polonium 218. Som en følge av det elimineres de desintegrasjonsrestene som kommer fra polonium 214 som har ca. 10 ganger lengre halveringstid og som ellers blir værende med en forstyrrende bakgrunn i flere timer. Deretter beregnes radoninnholdet ut fra antall detekterte polonium 218-desintegrasjonsrester, og resultatet vises i klartekst på instrumentets display (kBq/m3 radongassaktivitet). Legg også merke til at displayet blinker i målefasen og går over til fast lys når målingen er avsluttet.
Ettersom instrumentet bare teller pulser fra den kortlevde nukliden polonium 218, kan en ny måling påbegynnes allerede etter 18 minutter. Etter den tiden vil aktiviteten fra den tidligere målingen ha avtatt tilstrekkelig til at den nye målingen ikke påvirkes.
MARKUS 10 leveres med tilbehør i en feltmessig instrumentveske. Den inneholder også lader, vannlås, håndtak, slagnakke, fastnøkkel til sonderør og utskiftbar spiss.
MARKUS 10 – tekniske spesifikasjoner:
Pumpekapasitet: 1,8 l/min
Effektiv pumpetid: 30 s
Nedre trykkgrense: 0,95 Atm
Type detektor: Passivated Implanted Planar Silicon (PIPS™) Detector
Aktivt detektorområde: 100 mm²
Vindustykkelse: 200 um
Energioppløsning for detektor: <16 keV (i vakuum)
Batterikapasitet: Ca. 70 målinger
Batteritype: Bly
Ladetid: 8 timer
Målenøyaktighet: 10 % ved 50 kBq/m³ (1350 pCi/l)
Måletid: Vanligvis 12 minutter
Måleområde: 1–199 kBq/m³
Mål: 220 x 122 x 80 mm (L x H x D)
Vekt: 3 kg