Skip to main content
0

Kalkulator forenkler radonmåling på arbeidsplassen.

By 2019-11-19september 8th, 2020Arbeidsplass, Radonmåling

I forbindelse med at målesesongen er i gang lanserer Radonova en ny kalkulator. Den gjør det enklere å beregne hvor mange sporfilmer som kreves for å måle radon på arbeidsplasser. Arbeidstilsynet i Norge har slått fast at det er arbeidsgivers ansvar å kartlegge radoneksponeringen for sine ansatte.

Vellykket lansering ga mersmak.

Radonova har utviklet en brukervennlig nettløsning for å dekke etterspørselen etter smidige målinger på arbeidsplassen. På den måten får man nå raskt svar på hvor mange radonsporfilmer som trengs for å gjennomføre en korrekt måling.

– Den første kalkulatoren vi utviklet regner ut hvor mange sporfilmer som trengs for å måle radon i boligblokker. Resultatet ble en suksess som har spart tid og forenklet arbeidet både for kundene våre og oss selv. Derfor vil vi tilby en tilsvarende løsning for måling på arbeidsplasser, kommenterer Karl Nilsson, adm.dir. i Radonova Laboratories.

Riktig metodebeskrivelse sikrer korrekt måling

Det som avgjør hvor mange sporfilmer som skal plasseres ut og hvor de skal plasseres er en såkalt metodebeskrivelse for måling av radon på arbeidsplasser. Utformingen av beskrivelsen kan variere fra land til land. For å forenkle har Radonova valgt å basere kalkulatoren sin på den metodebeskrivelsen IRMA (International Radon Measurement Association) bruker. Den er etablert som internasjonal standard og sikrer at man opptrer i tråd med såvel nåværende som kommende nasjonale metodebeskrivelser.

Det lønner seg å gjøre det riktig fra starten av.

Teknisk sjef i Radonova, Tryggve Rönnqvist, har vært med på å utarbeide IRMAs metodebeskrivelse. Siden Radonova jobber i hele verden har han god oversikt når det gjelder ulike metodebeskrivelser. Han kommenterer:

– Vår erfaring er at kundene ikke vil gjøre supplerende målinger når man oppdager problemer. I stedet vil de som regel at alle målinger gjennomføres med en gang. Derfor er rådet å bruke tilstrekkelig med sporfilmer for å oppdage eventuelle problemer. På den måten får man også en bedre forståelse for situasjonen dersom man oppdager forhøyede verdier. Men tanke på at vi nå har statistikk som viser at for eksempel 20 prosent av svenske arbeidsplasser har forhøyede årsmiddelverdier av radon er det enda viktigere å følge en metodebeskrivelse som bidrar til en så tydelig og korrekt radonmåling som mulig.

– Følger man IRMAs metodebeskrivelse kan man være sikker på å oppfylle de nasjonale kravene uansett land. Derfor har vi valgt å utvikle kalkulatoren basert på retningslinjene fra IRMA.

Den nye kalkulatorene er tilgjengelig som webapplikasjon på Radonovas hjemmeside.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.