Cramo gjennomfører tids- og kostnadseffektive radonmålinger
Cramo ble grunnlagt i 1953 og er et av Europas største selskaper innen utleie av maskiner, utstyr og utleierelaterte tjenester. Fra sine ca. 90 depoter rundt om i Sverige driver selskapet med utleie av profesjonelle maskiner og relaterte tjenester. På hvert depot er det en depotsjef som har ansvar for virksomheten, samtidig som arbeidsmiljøarbeidet drives fra en sentral avdeling. I det inngår blant annet å sikre virksomhetens arbeidsplasser mot høye radonnivåer.
Sikre personalets arbeidsmiljø
– Vårt systematiske miljøarbeid består blant annet av å følge gjeldende lover og regler. Å kjenne til radonsituasjonen på arbeidsplassen er noe som reguleres i forskriftene til det svenske Arbeidstilsynet, strålevernloven og strålevernforordningen. Derfor er det en selvfølge for oss å måle radonnivået på depotene våre for å kunne gjøre en korrekt risikovurdering av radonsituasjonen og sikre at våre ansatte har godt arbeidsmiljø, kommenterer Charlotte Carlsson, QSE Developer, Cramo.
«Radonovas prosesser gjør arbeidet vårt med radonmåling tidseffektivt og enkelt»
– Med Radonovas nye bestillingsskjema og nettportal er det enkelt for oss som er sentralt ansvarlige å arbeide tidseffektivt. Depotsjefen som er på stedet og kjenner virksomheten, kan enkelt bestille og utføre en radonmåling. Samtidig kan vi følge med på målingen på «Mine sider» hos Radonova. Ved å definere hvordan prosessen skal foregå sammen med Radonova sikrer vi smidig og korrekt fakturering og rapportering av måleresultatene, avslutter Cramos Charlotte Carlsson.
Pålitelig kartlegging av radonnivået er viktig
Den mest kostnadseffektive måten å gjennomføre radonmåling på, er å gjøre en grundig kartlegging med sporfilmer for langtidsmåling*. Dersom det påvises radonnivåer over referanseverdien på 200 Bq/m³ i et målepunkt, skal det i det aktuelle målepunktet utføres en oppfølgingsmåling** med et digitalt instrument som kartlegger i- og utenfor arbeidstiden. Dersom den korrigerte årsmiddelverdien i arbeidstiden er under 200 bq/m³, er det ikke nødvendig å rapportere til den svenske Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), og man trenger heller ikke å iverksette tiltak. Det er altså mye å vinne på å utføre langtidsmålingen nøye allerede fra begynnelsen. På den måten kan man gå direkte til oppfølgingsmålinger og ikke risikere å måtte utføre nye, kompletterende langtidsmålinger.