Skip to main content
0

Nå starter sesongen for radonmåling

By 2021-10-01oktober 26th, 2021Nyheter, Radonmåling

15. oktober starter sesongen for radonmåling i Norge. Egentlig kan man måle radon hele året, men hvis man vil ha en årsmiddelverdi for radonnivået i hjemmet eller på arbeidsplassen, må man måle i minst to måneder i løpet av fyringssesongen. I Norge er dette mellom 15. oktober og 15. april.

Hvorfor er årsmiddelverdien for radon viktig?

Årsmiddelverdien for radon er viktig ut fra flere aspekter. Ikke minst fordi det er den langvarige eksponeringen for radon som kan forårsake lungekreft. Radonnivået kan også variere kraftig i løpet av døgnet og på ulike dager. En måling som gjennomføres i løpet av noen døgn gir kun et øyeblikksbilde og fanger ikke opp årstidsvariasjoner i radonnivået. En måling som gjøres over 7 til 10 dager, kan derfor ses som en indikasjon, men bør følges opp med en langtidsmåling i fyringssesongen. Det er for å få et pålitelig bilde av eventuelle risikoer man utsettes for ved opphold i det aktuelle miljøet.

Digitalisert prosess gjør målingen enkel og sikker

Gjennom en i stor grad digitalisert prosess har Radonova gjort det veldig enkelt å gjennomføre en måling i boligen eller på arbeidsplassen, helt fra beregning av antall sporfilmer til håndtering av instruksjoner og rapportering.

– Det er ganske vanlig at både bedrifter og privatpersoner tror at radonmåling er komplisert og dyrt. Slik er det ikke. I dag kan måling, analyse og rapportering gjennomføres på en veldig rasjonell og kostnadseffektiv måte. Mange blir overrasket over hvor smidig det er og angrer på at de ikke har gjort en radonmåling tidligere, kommenterer Karl Nilsson, adm.dir. i Radonova Laboratories.

Den nye produksjonslinjen gir økt kapasitet og leveringssikkerhet

På slutten av forrige målesesong kunne Radonova innvie en ny produksjonslinje som økte produksjonskapasiteten med cirka 300 prosent. For kundene betyr den nye produksjonslinjen enda høyre leveringssikkerhet og kortere leveringstider. Selskapet har også rekruttert flere medarbeidere for å håndtere en økt etterspørsel etter radonmålinger og samtidig fortsette å være bransjeledende innen service og support.

– Det føles veldig bra å starte den nye målesesongen med en godt innarbeidet produksjonslinje og dyktige medarbeidere, som med kunnskap, erfaring og engasjement kan hjelpe kundene våre med å gjennomføre en kvalitetssikret radonmåling, fortsetter Karl Nilsson, adm.dir. i Radonova Laboratories.

Bruk kun akkrediterte laboratorier

Feilaktig målt radonnivå kan føre til at man oppholder seg i et innemiljø med forhøyet radonnivå og tror at man er utenfor fare. For å sikre pålitelig måling bør sporfilm alltid kjøpes fra et radonlaboratorium som er akkreditert i henhold til ISO 17025. Da sørger man for en korrekt måling og får et resultat det går an å stole på.

Derfor bør man måle radon

Det finnes stadig mer kunnskap om helserisikoene som følger med eksponering for radon. I dag vet vi at radongass er den nest vanligste årsaken til lungekreft, og studier viser at et betydelig antall lungekrefttilfeller skyldes nettopp langvarig eksponering for radongass. I tillegg til at hjem kan ha økt radoninnhold har man i det siste også pekt på arbeidsplasser som et potensielt risikomiljø. På samme måte som hjemmet kan arbeidsplassen være et sted der vi utsettes for langvarig eksponering for radongass.

Se filmen om hvordan vi håndterer kundenes radonmåling»

Nå starter sesongen for radonmåling

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.