Skip to main content

Nå lanserer Radonova sitt nye produkt for radondosimetri.

Lanserer Radonova et nytt produkt for radondosimeteri. I forbindelse med lanseringen har vi stilt noen spørsmål til adm.dir. i Radonova, Karl Nilsson.

Hvorfor har dere valgt å utvikle det nye produktet?

Vi ser et økt behov for en helhetsløsning for radondosimetri. Kort sagt er det en service der man måler hvor mye radon den enkelte arbeidstaker er utsatt for. Tidligere har radondosimetri først og fremst vært brukt i gruver og andre arbeidsplasser under jord. I forbindelse med innføringen av EUs nye stråleverndirektiv og nye nasjonale strålevernlover øker imidlertid behovet for å bruke radondosimetri også over bakkenivå. Personer som arbeider i lokaler med forhøyet radonnivå har nytte av et sikkert og effektivt produkt for radondosimetri.

Hva er unikt med Radonovas radondosimetri?

Vi har et produkt for radondosimetri som er sertifisert i henhold til ISO 17025, og som tilbyr et enkelt konsept der sluttkunden ikke trenger å være ekspert på radonspørsmål.

Hvordan foregår målingen?

Når bestillingen er gjort, leverer vi radondosimetre til arbeidstakerne. De bærer dem på seg i tre måneder (i arbeidstiden) og sender deretter dosimetrene tilbake til oss. I løpet av to uker får hver medarbeider en rapport som viser egen eksponering for radon. Her gjøres det også en sammenligning med den nasjonale grenseverdien. Før hver ny tremånedersperiode får arbeidstakerne et nytt dosimeter. På neste rapport vises både den akkumulerte eksponeringen og eksponeringen for den aktuelle måleperioden. Etter ett år får man informasjon som viser den årlige eksponeringen. Det er dette arbeidsgiver eventuelt skal dokumentere overfor strålevernmyndighetene eller Arbeidstilsynet.

Hvor finner jeg mer informasjon?

Det enkleste er å gå inn på hjemmesiden vår, radonova.no. Her kan du lese mer og lett komme i kontakt med en av radonekspertene våre, som kan hjelpe deg med mer informasjon,
bestilling m.m.

Risikoer med radon

Radon er en radioaktiv gass som dannes naturlig når isotopen uran-238 brytes ned. Radongassen brytes i sin tur ned til radondøtre. Radondøtre er radioaktive metallatomer som fester seg i luftveiene når vi puster inn luften. Når denne nedbrytningen skjer, avgis stråling fra radondøtrene som kan skade cellene i luftveier og lunger. I verste fall kan de forårsake kreft. Ifølge Verdens Helseorganisasjon, WHO, skyldes 3–14 prosent av alle tilfeller av lungekreft radon.

Her finner du mer informasjon om radondosimetri»

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.