Hvor effektive er radonkart og hva representerer de egentlig?
I en rekke land har det blitt utviklet ulike nasjonale radonkart som brukes for å illustrere hvilke områder som bør ha høy prioritet. I en nylig publisert artikkel av Eric Petermann, Peter Bossew og Bernd Hoffmann fra BfS (Strålevernet) i Tyskland, stiller de spørsmål ved hvor effektive slike radonkart er, og om de faktisk har ønskelig påvirkning på de som bruker dem.
Hvordan radonkart fungerer
Radonkart er utviklet for å identifisere områder hvor det er sannsynlig med høye radonverdier innendørs. Dette blir basert på faktorer som områdets geologi, måling av radon innendørs og måling av jord. Dermed presenterer radonkart data basert på muligheten for en potensiell risiko, og er ikke faktiske representasjoner av radonrisiko.
Mange tror at områder med høy risiko har mye radon, og at områder med lav risiko er områder hvor radon ikke er et problem, og hvor man derfor ikke trenger å gjøre noe. Den nylig publiserte artikkelen av BfS indikerer at radonkart skaper slike misforståelser. De nevner også at det i Tyskland er de som bor utenfor høyrisiko-områder som ofte blir mer påvirket av de skadelige effektene av radoneksponering.
Å måle radon er den eneste måten å estimere risiko på
Radonverdier kan variere drastisk gjennom en dag, fra dag til dag og i tillegg fra rom til rom i samme bygning. Egenskaper ved jord og grunn er ikke de eneste faktorene som kan skape høye radonverdier innendørs. For eksempel kan bygningens struktur, fundamentering og ventilasjon spille inn, og bør tas i betraktning når man evaluerer risiko. Derfor er den eneste måten å identifisere risikoen i en spesifikk bygning å gjennomføre en radonmåling.
Verdensledende innen radonmåling
Radonova måler radon i mer enn 80 land rundt i verden, og er ledende i land som Sverige, Sveits og Norge som alle har en lang tradisjon med radonmålinger. Kunnskap og erfaring som har bygget seg opp gjennom mange år i disse landene, har ført til at myndighetene anbefaler at alle måler radon i sitt eget hjem, både i områder med lav og høy risiko på radonkartene.
Det er derfor anbefalt at du måler radon i din bolig, uavhengig av hva radonkartet viser!
Lenke til originalartikkel:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0265931X22000236?via%3Dihub