Det korte og korrekte svaret er nei, radon forekommer ikke bare i kjellere. Derimot er det vanligere med forhøyede radonverdier i kjellerrom enn i andre deler av huset. Den enkle grunnen til det er at kjellere har direkte kontakt med bakken. Radon i grunnen er den vanligste årsaken til forhøyede radonnivåer.
Radon er en radioaktiv gass med betegnelsen Rn-222, som dannes når radium brytes ned. Radium dannes i sin tur fra uran, som forekommer naturlig i berggrunn og jordarter. Dersom grunnen slipper gjennom luft og husets grunnmur er utett, kan den radonholdige luften lett komme inn. Inne kan radonnivået da bli høyt, noen ganger så høyt som flere tusen becquerel radon per kubikkmeter luft. Det skal sammenlignes med anbefalt tiltaksgrense på 100 Bq/m³ som er den grensen Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har satt for hva som er et forhøyet radonnivå.
Vanligst med lekkasje via kjellerrom
På grunn av kontakten med bakken er kjellere det vanligste stedet for lekkasje av radongass. Lekkasjen skjer da som regel via porøse betongfundamenter, utette pumpekummer eller avløpstilkoblinger som eksponerer kjelleren for radon fra grunnen. Lufttrykket i kjelleren kan også bidra til forhøyede radonkonsentrasjoner. Når lufttrykket kjelleren skiller seg så mye fra trykket utenfor, kan det skapes en såkalt «stack-effect». Sagt på en enkel måte vil det si det at kjelleren slipper inn mer luft fra den underliggende grunnen, noe som i sin tur kan påvirke radonkonsentrasjonen.
Samtidig som kjellerrom kan bidra til forhøyede radonverdier, er det viktig å forstå at hus som står på krypgrunn eller betongplate også risikerer at radon lekker inn. Kjelleren kan dessuten ses som en «buffer» ved forhøyede radonverdier, så lenge kjelleren ikke er bebodd og er avgrenset med en lukket dør. Med krypgrunn eller betongplate risikerer man at radon lekker direkte inn i de bebodde rommene i huset. Det er altså ikke slik at kjellerrom kun er negativt når det gjelder radon.
– Det er risikabelt å sette likhetstegn mellom kjeller og høye radonnivåer. Man bør absolutt være ekstra observant og alltid måle kjellerrom, men forhøyede radonverdier finnes ofte også i hus og bygninger uten kjeller, kommenterer Karl Nilsson, adm.dir. i Radonova Laboratories.
Å sette inn tiltak trenger ikke være komplisert
Radongass er helt luktfri og usynlig. Den eneste måten å finne ut hvor høyt radonnivå man har hjemme er derfor å måle. Hvis en måling viser forhøyet radonnivå, er anbefalingen å søke hjelp hos en radonkonsulent som kan identifisere hvor radonet lekker inn, og hvilke tiltak som kan bidra til å senke nivået under anbefalt tiltaksgrense på 100 Bq/m³. Du finner radonkonsulenter på hjemmesiden til Norsk Radonforening.
Dersom radon lekker inn via kjelleren, kan det noen ganger være nok å tette sprekker og hull mot grunnen. Det kan også være aktuelt å bytte eller tette deksler til pumpekummer og avløp. Ved høye radonkonsentrasjoner kan det imidlertid være nødvendig med mer omfattende tiltak for å få konsentrasjonen under referanseverdien. I slike tilfeller kan det være aktuelt å installere et såkalt radonsug eller radonbrønn. Det trenger ikke nødvendigvis å være spesielt komplisert og har ofte god effekt. (Obs! Radon som kommer fra byggemateriale senkes derimot som regel med forbedret mekanisk ventilasjon.)
– Generelt sett har husene våre blitt stadig tettere og mer motstandsdyktige mot radon. Dessuten brukes ofte radonresistent byggemateriale og godt gjennomtenkte ventilasjonsløsninger. Uansett om man bor i et nytt eller gammelt hus med eller uten kjeller er rådet uansett å utføre en radonmåling. På den måten får man full kontroll og kan om nødvendig sette inn tiltak mot forhøyet radonnivå, avslutter Radonovas Karl Nilsson.
Les mer om radon og radonmåling på www.radonova.no.