Skip to main content
0

Den europeiske radonuken løftet frem arbeidet med radontiltak

By 2022-11-01Nyheter

Den siste uken i september var ledende forskere, eksperter, myndigheter og bransjeforetak samlet i Bergen for den europeiske radonuken. European Radon Association (ERA) arrangerte workshops og konferansen ROOMS (Radon Outcomes on Mitigation Solutions) var en viktig del av programmet. I år var det overgripende temaet ”radonforebyggende tiltak og begrensning i nye og eksisterende bygninger”.

Radonuken er et viktig forum der kunnskap og erfaring fra så vel nasjonale som internasjonale studier og aktiviteter kan deles og diskuteres. Som global ekspert på radonmåling og radoninstrumenter hadde Radonova i år en sentral rolle i flere programpunkter. Blant andre medvirket foretakets Dag Sedin og Tryggve Rönnqvist i tillegg til vår norske representant Odd Magne Solheim.

Under sin presentasjon på ROOMS fikk Tryggve Rönnqvist, teknisk sjef på Radonova, mulighet til å dele sine resultater fra radonmålinger i høyere etasjer på svenske arbeidsplasser. Forekomster og frekvenser av høye radonverdier oppover i etasjene overasket store deler av publikum og aktualiserte spørsmålet om at radon bør måles overalt, ikke bare på- og under bakkeplan.

Siste dag av konferansen ble avholdt i Kinsarvik i Ullensvang kommune. Dette er et av verdens mest spesielle steder i radonsammenheng, både på grunn av svært mange boliger med ekstremverdier, høye utendørsverdier og unormale årstidsvariasjoner. Odd Magne Solheim var en av foredragsholderne og tok også deltakerne med på en vandring og fortalte om tiltakshistorikken fra midten av 90-tallet og frem til i dag.

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.