Innen et begrenset område som radon og radonmåling blir global kunnskapsutveksling en avgjørende fremgangsfaktor. Det er også en av årsakene til at Radonova har valgt å ta en aktiv rolle innen den akademiske verden. Når studier og erfaringer deles, blir det enklere å arbeide effektivt for å redusere den negative effekten av radon på menneskets helse.
Radoneksperter på flere kontinenter gjennomfører jevnlig studier og tester som deles i ulike sammenhenger, fra vitenskapelige tidsskrifter til webinarer og konferanser som European Radon Week. TraceRadon og RadonNorm er også et par eksempler på viktige internasjonale radonprosjekter. Den pågående pandemien har ført til utsettelse av visse feltstudier. Samtidig har flere aktiviteter og møter kunnet fortsette fordi de i stedet gjennomføres digitalt.
– Uansett om vi har en pandemi eller ikke, har forskere, myndigheter og selskaper behov for fora der de kan utveksle erfaringer og dele kunnskap. Dette arbeidet bidrar til å identifisere hvilke områder som krever ytterligere forskning og studier. Det kan også handle om å utvikle og innføre felles målemetoder og standarder innen radonmåling. Med over 30 års erfaring innen radonmåling, vet vi hvor viktig det er å ta hensyn til realistiske forhold ved gjennomføring av studier. Det er sjelden nok bare å ta utgangspunkt i labmiljøet, kommenterer Radonovas José-Luis Gutiérrez Villanueva, sekretær i European Radon Association (ERA).
– Vi ser også hvordan forskning og studier kan fremme arbeidet med å øke presisjonen og påliteligheten for ulike målemetoder, instrumenter og detektorer. De sammenlignende testene kan også gjøre en stor forskjell når vi og andre aktører utvikler nye metoder og verktøy for radonmåling, avslutter José-Luis Gutiérrez Villanueva.