Det er viktig å måle radon. I Norge finnes det radonkart som viser hvilke områder som er mer og mindre utsatt for radon. På grunn av disse , er det mange som tror de bor i et radonfritt område og dermed velger å ikke måle. Men dette er feil. Nesten hele Norge er eksponert for radon, og det kan være store lokale forskjeller i et boligområde. Det bekrefter studier Radonova har gjort, der man har vurdert resultater fra samme boligområde. Derfor er det alltid viktig at man måler radonnivået lokalt og ikke bare stoler på radonkartet. Dette er også i tråd med anbefalingene fra Statens strålevern.
Hvorfor er det store lokale forskjeller i radonnivå?
Dette skyldes delvis variasjon av radonnivået i bakken og delvis hvordan husene bygges, hvordan de har vært vedlikeholdt og om de har blitt renovert eller bygget om.
Radonnivået i bakken er blant annet avhengig av i hvilken grad grunnstoffene uran og radium forekommer i bergartene og dermed også i jorda. Radongass dannes av disse grunnstoffene og transporteres gjennom jordlagene via luft og grunnvann. Det betyr at det for eksempel er større risiko for at radon siver inn i hus som er bygget på sand, grus og sprengstein. Porøse jordarter inneholder store mengder luft som lett kan transportere radon opp og inn i bygninger.
Hvor lekker radon inn i boliger?
Radon fra bakken lekker inn i eneboliger og flermannsboliger på mange forskjellige måter. Utette gjennomføringer for rør og kabler fører ofte med seg radon inn i huset. Radon kan også sive inn gjennom for eksempel en sprukket betongplate eller grunnmur av porøse materialer som for eksempel Leca.
De ovennevnte årsakene fører til at radonnivået kan variere mye i ett og samme boligområde. Det er derfor alltid viktig å måle radon i inneluft, uansett hvor og hvordan du bor – i eneboliger eller flermannsboliger.