Skip to main content

Slik returnerer du sporfilmer på riktig måte

By 2020-04-28februar 1st, 2021Radonmåling

I Radonova streber vi alltid etter høyeste kvalitet i alle ledd. Derfor ønsker vi å understreke hvor viktig det er at sporfilmene våre returneres på riktig måte. For å unngå feil analyseverdier bør sporfilmer av typen «alpha-track» (Radtrak², Radtrak³, Rapidos og Duotrak) generelt sett ikke returneres i forseglede plastposer. Dersom måletiden er kortere enn 14 dager, bør de aldri plasseres i en forseglet plastpose for retur.

Grunnen til at sporfilmene ikke bør legges i forseglede plastposer er at radon adsorberes («fester seg») i plasten på sporfilmene, og at dette feilaktig kan gi forhøyede verdier tilsvarende 10–20 prosent dersom måletiden har vært kort. Jo lengre tid sporfilmen ligger i den forseglede posen, desto høyere blir avviket. Det gjelder spesielt dersom posen er liten og er ganske lik detektoren med hensyn til volum.

– Vi vet fra tidligere at det er risiko for avvik når sporfilmer legges i forseglede plastposer. Det fremgår også av våre instruksjoner at poser ikke skal forsegles ved retur. Likevel mener vi det er viktig å spre informasjonen for å redusere faren for feil. Det skal også nevnes at risikoen for ekstra radoneksponering ved transport i ikke-forseglede poser generelt er svært lav sammenlignet med risikoen for ekstra eksponering i forseglede poser, sier Tryggve Rönnqvist, teknisk sjef i Radonova Laboratories.

Etter at målingstiden er fullført, skal detektorer returneres til ditt lokale knutepunkt som vil håndtere forsendelsen tilbake til laboratoriet.

Vær oppmerksom på at den lokale hubeadressen for returnerende detektorer i Nórge er:
Radonova
Postboks 100
2714 Jaren

Hvis du trenger mer hjelp med retur, vennligst kontakt vår support eller vanlige spørsmål

Hva er radon?

Radon er en radioaktiv gass som trenger inn fra byggegrunnen, og i noen tilfeller kommer fra byggematerialet. Avhengig av grunnen under huset og typen byggkonstruksjon kan det oppstå skadelige, høye konsentrasjoner av radon. Radon er en helserisiko som nest etter røyking er den vanligste årsaken til lungekreft. Globalt regner man at 230 000 mennesker rammes av lungekreft hvert år som følge av langvarig eksponering for radon.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon, WHO, skyldes 3–14 % av alle tilfeller av lungekreft radon, avhengig av hvor man bor. WHO anbefaler en grenseverdi for radonnivå på 100 Bq/m³.

Kilde:
Möre and Hubbard, “222Rn ABSORPTION IN PLASTIC HOLDERS FOR ALPHA TRACK DETECTORS: A SOURCE OF ERROR”, Radiation Protection Dosimetry, Vol. 74, Nos. ½ pp. 85-91 (1997).

Rapidos

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.