Skip to main content
0
 

Digitale radonmålare - våre ulike Instrumenttyper

» Vår virksomhet omfatter fremstilling av instrumenter.
» Verdens ledende laboratorium
» Unikt produktportefølje
» Vi er akkreditert i henhold til ISO 17025

Viktig å velge riktig radoninstrument

Med mer enn 30 års erfaring vet vi i Radonova hvilke radoninstrumenter som passer best til ulike miljøer, applikasjoner og behov. Vi hjelper deg med å velge rett instrument til måling i alt fra gruver til skoler, bolighus og kontor.

Det store utvalget av høykvalitative radoninstrumenter gjør det enkelt for deg å måle radon i alt fra jord til inneluft. Uansett virksomhet og behov sørger vi for at du får en godt tilpasset løsning som både måler riktig og sparer tid og penger.

Med Radonova som partner får du også tilgang til mangeårig erfaring med radonmåling, ekspertise og mulighet for service og kalibrering. Det gjør oss til så mye mer enn bare en nettbutikk for måleinstrumenter.

Spør oss eller bestill en demonstrasjon

Som spesialister på radonmåling vet vi hvor viktig det er å måle riktig uansett situasjon, applikasjon eller miljø. Om du ikke allerede vet hva du trenger, kan du gjerne kontakte oss via e-post eller telefon – våre eksperter er aldri langt unna.

Sniffer

En radonsniffer brukes for å finne ut hvor innlekkasjen av radonholdig jordluft er størst på en eiendom. For å være effektiv i arbeidet ved f.eks. en inspeksjon er det svært viktig å bruke en sniffer som gir et raskt og nøyaktig måleforløp. Til det kreves et instrument med høy følsomhet og rask responstid som gir mye rådata. En sniffer må ha en aktiv pumpe og inkludere et alfaspektrometer for å unngå kontaminering av de langlivede radondøtrene i målekammeret. Ved å bruke et såkalt pulsbasert kammer muliggjør instrumentet ATMOS denne typen måling på en unik og rask måte.

Radonmåler til byggegrunn

Et instrument til radonmåling i grunnen brukes til å måle radongassen i jordluft på 70–100 centimeters dyp. Målingen gjennomføres ved hjelp av et sonderør (et hult spett) som slås ned i bakken. Instrumentet må kunne diskriminere de langlivede radondøtrene for å eliminere bakgrunnen fra polonium-214, som har cirka 30 minutters halveringstid.  Takket være at MARKUS eliminerer bidraget fra polonium-214 trenger men ikke å vente 2–3 timer før neste måling kan gjennomføres. Med instrumentet MARKUS er det nok å vente 18 minutter (6 halveringstider) før ny måling kan utføres. Siden målingene foregår ute er det også viktig å velge et robust instrument med lang batteritid som takler forholdene ute i feltet. Det er også viktig å ta hensyn til de svært høye radonnivåene som kan finnes i grunnen og være sikker på at instrumentet kan håndtere det. Radoninstrumentet MARKUS fra Radonova har disse egenskapene.

Logger

En logger brukes hovedsakelig i forbindelse med radontiltak. Dette for å logge hvordan radonnivået varierer over tid og kontrollere hvor godt et tiltak fungerer. Kravene til tidsoppløsning styrer hvilken følsomhet instrumentet må ha for å kunne sikre resultatet statistisk og minimere feil på hvert målepunkt i tidsserien. Vanligvis anbefales en tidsoppløsning på 1–2 timer.

Radongivare – Radonsensor

En radongivare används för att anslutas till ett befintligt styrsystem av ventilationen. På så vis ges i många fall möjlighet att genomföra en kostnadseffektiv radonsänkande åtgärd. Normalt används givare i fastigheter som inhyser arbetsplatser, men de kan även användas i «smarta hem». En radongivare har en digital eller analog utsignal som är direkt proportionell mot radongashalten. Det är viktigt givaren har tillräcklig noggrannhet för att snabbt kunna signalera när radonhalten ökar över referensnivån. Radonova har utvecklat en radongivare, ROBIN, för fast installation i exempelvis smarta hem eller för användning vid radonövervakning och radonevakuering. ROBIN kan även användas för montage i exempelvis luftbehandlingsaggregat eller frånluftsfläktar. Radongivaren ger ett värde i form av en analog utsignal 0V – 10V som är proportionell mot radonhalten i luften. Anslut givaren till exempelvis en regulator, centralenhet, datalogger, fläktreglering eller en industriell PLC. Till skillnad mot billigare konsumentinstrument har ROBIN tillräcklig känslighet för att kunna användas och ge ett momentanvärde. Givaren har också tillräckligt skydd mot EMC för att kunna användas vid exempelvis tyristorregleringar.

Gammamålere og Gammaspektrometre

Gammamåler

Gammamålere brukes under en inspeksjon for å kontrollere om kilden til radon er tilstede i bygningsmaterialet. I Sverige, et eksempel på den blå luftbetongen som ble brukt i hus bygget mellom 1929 og 1975. Ved å måle gammastråling fra bygningsmaterialer kan man avgjøre om materialet består av luftbetong eller ikke. For å kunne kartlegge fordelingen av radongassinnholdet fra byggematerialet sammenlignet med grunnradonet, er det også viktig at gammamåleren er kalibrert for Radium-226. Det er et offisielt krav at gammamåleren har en sporbar kalibrering som utføres en gang i året.

Gammaspektrometre

Når det gjelder risikovurdering for radon fra stein / stein i jorda, må nivåene av uran, thorium og kalium bestemmes. Dette betyr at hele energispekteret fra 50keV til 3000keV måles og analyseres online. For å kunne gjøre dette må instrumentet ha en innebygd analysemetode for et komplett energispektrum der bidraget kan skilles fra de tre nuklidene og dets nedbrytningsprodukter. Det kreves også at det utføres en kalibrering av alle tre elementene direkte på kalibreringsplater som er sertifisert av IAEA eller tilsvarende myndighet.

Den ultimate guiden til radoninstrumenter

Denne guiden beskriver hva du bør tenke på når du velger radoninstrument eller digital radonmåler. Guiden retter seg først og fremst til radonkonsulenter og boligeiere. Vi anbefaler privatpersoner som ønsker å måle radon i huset sitt å bruke denne guiden i stedet.

Sammenlignet med tidligere finnes det i dag et stort antall instrumenter å velge mellom. Prisbildet er svært varierende, og man kan få radoninstrumenter fra 3 000 kr opptil 150 000 kr. Som en grunnregel kan man nok slå fast at «du får det du betaler for». Det vil si at det ikke finnes noe magisk og billig instrument som kan brukes overalt.

Store forskjeller i kapasitet og funksjon

Generelt gjelder det at billigere instrumenter har et mindre kammer og detektor. Det gjør at de har problemer med å måle forandringer i radonnivået med akseptabel feilmargin på tidsintervall under 1–2 timer. Derfor kan man heller ikke bytte målepunkter raskt med den typen instrumenter. På den andre siden kan et enklere instrument fungere utmerket dersom man for eksempel er ute etter å måle døgnvariasjoner. Noen ganger er dette fullt ut tilstrekkelig for boligeiere som vil ha kontroll på radonnivået over en lengre tidsperiode.

Arbeider du derimot med befaring og radonsanering, for eksempel som radonkonsulent, må du regne med å investere i dyrere instrumenter med større pulsjonskammer/detektor som kan gi en akseptabel feilmargin på måleresultatet i løpet av 15 minutter. Med et slikt instrument kan du også raskt flytte mellom ulike målepunkter og håndtere høye radonnivåer ved lekkasjepunkter. Dette fordi instrumentet hele tiden separerer bort uønsket kontaminasjon av radon og nedbrytningsprodukter av radon fra det forrige målepunktet. Uten et slikt instrument kan man rett og slett ikke utføre profesjonelle radonbefaringer.

Velg alltid instrument ut fra bruksområde

Sniffer, Logger, Grabber – radoninstrumenter kan ha mange forskjellige navn. For den som er ny i radonbransjen kan det virke som en jungel, men i bunn og grunn handler det bare om hva instrumentet skal brukes til. I tabellen nedenfor har vi listet opp de vanligste bruksområdene. Hvis du jobber som radonkonsulent, er det som regel en kombinasjon av ulike radoninstrumenter som trengs. Også som boligeier kan det kreves mer enn ett instrument. Det kommer ikke minst an på hvor mye målearbeid du ønsker å gjøre selv i stedet for å kjøpe det utenfra som en tjeneste.

Når du investerer i instrumenter, bør du derfor definere bruksområdene dine, nå og i fremtiden. Du må blant annet stille deg selv følgende spørsmål:

  • Skal radon måles innendørs eller i byggegrunnen?
  • Hvor ofte må man flytte instrumentet mellom ulike målepunkter?
  • Hvilke tidsintervaller skal det være mellom målingene?
  • Hvor mange målepunkter skal måles samtidig?

Hvis du er usikker, anbefaler vi deg å ta kontakt med en ekspert.

Det skal være enkelt å lese av og håndtere måledata

Målekammeret og detektoren er selve hjertet i alle instrumenter, men minst like viktig er hvordan instrumentet kommuniserer. Dvs. hvordan vises måledata, og hvordan fungerer programvaren? Hvordan kan måledata eksporteres? Hvilke tidsintervall kan man hente ut i grafer? Oppgis feilmargin i måleresultatet? Hvilke rapporter kan genereres?

Hvor godt programvaren er tilpasset arbeidsmåten din (ved radonmåling) har veldig stor betydning for hvor effektiv man blir i arbeidet sitt når målingene er ferdig gjennomført. Hvis det finnes en programvare som kan generere målerapporten som trengs i stedet for at man selv skal eksportere ut data for deretter å opprette en egen sammensatt rapport, er det mye tid å spare. Et råd er derfor – husk hvordan du jobber i dag og hvordan du vil jobbe i fremtiden. Finn også ut hvilke muligheter som finnes med ulike programvarer. Før du investerer i et instrument, be alltid om å få en demonstrasjon av programvaren.

Viktig med kalibrering for å måle riktig

Kalibrering innebærer at instrumentet stilles inn mot en kjent radonkilde, dvs. at man kontrollerer og justerer slik at radoninstrumentet måler riktig. Innledningsvis skal en kalibrering skje i fabrikken når instrumentet er ferdig produsert. Deretter skal en kalibrering gjøres én gang i året. Målekammer og detektorer blir nemlig kontaminert av radongassens nedbrytningsprodukter, og såkalt effektivitets- og energikalibrering samt bakgrunnsjustering må gjennomføres. De fleste land har mer eller mindre strenge krav til dette, noe som er forståelig. Hvis man får feilaktige måleresultater, er jo hele poenget med å måle radon vekke. I verste fall utsetter man mennesker for helserisikoer, spesielt hvis det ikke er identifisert høye verdier. Til tross for dette slurves det ofte i dag nettopp med kalibreringen. Visse billigere instrumenter er overhodet ikke designet for å kalibreres i etterkant. Det innebærer at man i praksis må kjøpe et nytt instrument hvert år hvis måleresultatet skal bli korrekt.

Krev derfor alltid kalibreringssertifikat fra produsenten. Som radonkonsulent bør du dessuten alltid få utført en årlig kaliberering av instrumentene dine. Hvis du som boligeier benytter en radonkonsulent, skal du alltid kreve å få se det nyeste kalibreringssertifikatet for instrumentene som skal brukes. Det er også viktig å kontrollere at leverandøren du kjøper instrumentene fra har en organisasjon som kan håndtere kalibrering og eventuell service. Dette er dessverre ingen selvfølge.

Vi håper at denne guiden har vært til hjelp. Har du spørsmål, kan du alltid kontakte oss her.

Lykke til med valg av radoninstrument!

Hvem er vi?

Radonova er Nordens ledende laboratorium for måling av radon i eneboliger, i boligblokker og på arbeidsplasser. Ved hjelp av våre sporfilmer kan man enkelt og med høy presisjon måle radonnivået i inneluften på arbeidsplasser, på skoler og i offentlige lokaler. Det eneste som kreves for å måle, er at vi sender deg sporfilmer, som du utplasserer der du ønsker å måle. Deretter returnerer du sporfilmer til vårt laboratorium, som analyserer dem og gir deg resultatet av målingen.

Vårt selskap har røtter i universitets- og forskningsmiljøet og har svært avansert utstyr for å analysere radon i inneluft ved hjelp av våre sporfilmer Radtrak2®, Radtrak3®, Rapidos® og Duotrak®. Vi scorer alltid høyt i internasjonale sammenligningstester. Våre sikre målemetoder har høy presisjon og er akkrediterte.

Hva er radon?

Radon er en radioaktiv gass som dannes naturlig når stoffet uran238 brytes ned. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 3–14 % av alle lungekrefttilfeller forårsaket av radon. Risikoen varierer avhengig av hvor man bor. Statens strålevern anslår at ca. 300 lungekrefttilfeller per år forårsakes av radon fra norske boliger. Bor eller arbeider man i en eiendom med høyt radonnivå, det vil si et radonnivå som overstiger grenseverdien på 100 Bq/m3, har man større risiko for å rammes. Derfor bør man måle radon i boligen og på arbeidsplassen.